Natuurlijk is het erg leuk als er druk gestemd wordt tijdens de OR verkiezing. De nieuwe OR-leden zijn dan écht door de organisatie verkozen, de verkiezing heeft nut gehad. Maar hoe krijg je nou zo’n hoge opkomst? We hebben een aantal tips!

Tip 1: Zorg voor aandacht voor de verkiezing

Alles begint met aandacht. Als er niks over de aankomende verkiezing gecommuniceerd wordt, zal ook niemand hiervan af weten. Het is dus erg belangrijk om al in een vroeg stadium te beginnen met de communicatie. Ook is het een goed idee om de meest gestelde vragen alvast van tevoren te beantwoorden. Wanneer vindt de verkiezing plaats? Waarom is het interessant om je kandidaat te stellen? Hoe kan men zich kandidaat stellen? Waarom is het zo belangrijk om je stem uit te brengen? Noem maar op!

Tip 2: Zorg voor voldoende stemmogelijkheden

Heeft u altijd gewerkt met papieren stembiljetten? Dan zal de switch naar een digitale verkiezing zeker ten goede komen van de opkomst. Stemgerechtigden moeten snel, op ieder moment en op ieder device (mobiel/tablet/telefoon) kunnen stemmen. Doordat men niet meer naar een bepaalde locatie hoeft, of geen papieren stembiljet meer hoeft in te vullen, zal de verkiezing toegankelijker en laagdrempeliger worden. Natuurlijk moet wel iedereen de kans krijgen om te stemmen. Heb je een groep stemgerechtigden die toch graag op papier zouden willen stemmen? Dan is een combinatie van een digitale verkiezing met een papieren verkiezing wellicht een goede optie voor u!

Tip 3: Maak het leuk!

Democratie binnen een organisatie is een goede zaak. Je wilt het liefst veel kandidaten die mee denken over de organisatie en daarnaast dat er veel stemmen worden uitgebracht. Maak het daarom aantrekkelijk om jezelf kandidaat te stellen én om te stemmen. Zorg voor een enthousiasmerende boodschap vanuit de directie, laat geïnteresseerden een dagje meelopen met de huidige OR, maak leuke posters, deel pakkende flyers uit, daag de kandidaten uit om campagne te voeren en ga zo maar door! Online zijn er ook leuke tools te vinden om de verkiezing in een modern jasje te gieten. Denk aan een wervingstool of aan ons KandidatenKompas.

Tip 4: Zorg voor een snelle reactie op vragen/opmerkingen

Het is als OR belangrijk om goed zichtbaar te zijn binnen de organisatie. Zorg er daarom voor dat je goed bereikbaar bent voor eventuele vragen en/of opmerkingen. Zorg bijvoorbeeld dat je wat Teams meetings inplant waarin er wat wordt verteld over de OR en waar vragen kunnen worden gesteld. Of organiseer een meeloopdag. Mocht de mogelijkheid er zijn, zorg dan dat de OR een prominente plek heeft op intranet en dat de medewerkers weten naar welk e-mailadres ze moeten mailen wanneer ze een vraag hebben. En wacht uiteraard niet te lang met antwoord geven.


Nieuwsgierig geworden?

Wij leren u graag kennen!

Persoonlijk contact vinden wij fijn, bijvoorbeeld via een Teams afspraak. Op kantoor heten we u uiteraard ook van harte welkom! Stuur ons een e-mail, dan plannen we een afspraak in.