De verkiezingssoftware van Inkesta zorgt ervoor dat de stemgerechtigden van uw organisatie gemakkelijk, snel, veilig en anoniem hun stem kunnen uitbrengen. De Verkiezingstool is als zelfdoener te gebruiken, maar ook met de ondersteuning van één van onze ervaren projectmanagers. In dat geval neemt u het Waarborgpakket af.
De mogelijkheden van onze Verkiezingstool
Vanaf de oprichting in 2012 heeft Inkesta al meer dan 1.500 organisaties mogen helpen bij het organiseren van digitale verkiezingen. De Verkiezingstool was en is nog steeds de basis van iedere verkiezing. Door de jaren heen heeft Inkesta, met behulp van de input van de klant en door alle ervaringen, de Verkiezingstool uitgebreid met diverse opties. Op deze pagina zullen wij u een beeld proberen te geven van de mogelijkheden van onze Verkiezingstool.
1. Uw eigen huisstijl
Binnen de Verkiezingstool kan de lay-out naar uw wensen worden aangepast. Denk hierbij aan het toevoegen van uw bedrijfslogo, het kiezen van een stembutton en het veranderen van de kleur en het lettertype van de teksten. Ons systeem maakt het mogelijk om met CSS de stijl aan te passen.
Verkiezingstool + Waarborgpakket
Gedurende de voorbereiding van de verkiezing bespreekt u, samen met uw vaste projectmanager, uw wensen. Onze projectmanagers denken mee in de mogelijkheden en oplossingen om de Verkiezingstool zoveel mogelijk op uw wensen aan te laten sluiten. Nadat deze in kaart zijn gebracht is er ruimte om de Verkiezingstool te testen en eventuele wijzigingen aan te brengen.
2. Uw type verkiezing
Iedere verkiezing is uniek en moet daarom anders worden ingericht. Onze Verkiezingstool is zo ver ontwikkeld dat het (nagenoeg) alle soorten verkiezing kan organiseren.
Een greep uit onze mogelijkheden:
- De ‘normale’ verkiezing waarbij men zijn/haar voorkeursstem uitbrengt op één of meerdere kandidaten.
- Een primary election (voorverkiezing) is een stemming voorafgaand aan een verkiezing. In deze stemming wordt, binnen een partij, gestemd welke kandidaat/kandidaten namens die partij gaan deelnemen aan de verkiezingen.
- Lijstvolgorde bepaling. Deze stemming vindt ook voor de start van een verkiezing plaats, waarbij de lijstvolgorde van een lijst/partij democratisch wordt bepaald.
- Een open verkiezing waarbij elke persoon die de beschikking heeft tot de stemlink, het recht heeft om deel te nemen aan de verkiezing.
- Een gewogen verkiezing is een verkiezingsproces waarbij elke stem een specifiek gewicht heeft op basis van bepaalde criteria of factoren.
3. Het stembiljet
Om te kunnen stemmen krijgt iedere stemgerechtigde toegang tot een eigen digitaal stembiljet. Deze stembiljetten kunnen aan de hand van een verkiezingsreglement en of eigen voorkeuren worden ingesteld.
Op het stembiljet kan men:
- Het aantal uit te brengen stemmen instellen. Hierbij is het mogelijk om een exact aantal stemmen of een minimum en maximum aantal stemmen in te stellen. Waarbij er te allen tijde slechts één stem per kandidaat kan worden uitgebracht.
- Een blanco stem optie toevoegen.
- De weergave van de kandidaten aanpassen. De volgorde kan bijvoorbeeld op alfabet, maar kan ook random worden getoond, waarbij de volgorde iedere keer verandert als een stemgerechtigde het stembiljet opent. De kandidaten kunnen ook per lijst worden getoond.
- Instructieteksten en helpteksten toevoegen om het stemgerechtigden makkelijker te maken om een stem uit te brengen.
- Kandidatenprofielen en of lijstinformatie toevoegen, waarmee stemgerechtigden een beter overwogen keuze kunnen maken.
4. De kandidatenprofielen
Het is mogelijk om kandidatenprofielen aan het stembiljet toe te voegen. Stemgerechtigden kunnen deze profielen bekijken, wanneer zij op het stembiljet op de naam van een kandidaat klikken.
Het kandidatenprofiel kan op twee manieren worden gevuld:
- De kandidaten kunnen door Inkesta online worden uitgenodigd om hun kandidatenprofiel te vullen. Zij ontvangen een instructie-e-mail over hoe zij in een online portaal aan de slag kunnen met hun kandidatenprofiel.
- De kandidateninformatie kan door Inkesta of door uzelf handmatig aan het profiel worden toegevoegd.
Op het kandidatenprofiel kan standaard een foto, motto en motivatie worden toegevoegd. Dit is uit te breiden met verschillende kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan functie, afdeling of in dienst sinds.
Bij een lijstenstelsel is het ook mogelijk om de lijstnamen aanklikbaar te maken en daar extra informatie over de lijst te plaatsen.
“Wij zijn erg tevreden over de deskundige ondersteuning, advisering en inzet van Inkesta. Zij zijn een betrouwbare partner en wij maken graag van hun diensten gebruik.”
Amarant
5. Het kiesregister
In de Verkiezingstool kunnen één of meerdere lijsten met stemgerechtigden worden toegevoegd. Iedere lijst met stemgerechtigden kan aan één of meerdere stembiljet(ten) worden gekoppeld, zodat deze personen alleen op de kandidaten uit hun eigen kiesgroep kunnen stemmen.
De stemgerechtigden kunnen per e-mail of per brief worden benaderd om een stem uit te brengen.
- Indien er briefstemmers zijn, kan het systeem automatisch gebruikersnamen en wachtwoorden genereren.
- Indien stemgerechtigden per e-mail worden benaderd, kunnen zij d.m.v. een gepersonaliseerde link een stem uitbrengen.
In het kader van veiligheid is het ook mogelijk om een 2-factor authenticatie in te stellen. Stemgerechtigden moeten dan, voordat ze een stem kunnen uitbrengen, hun identiteit verifiëren door bijvoorbeeld hun personeelsnummer in te voeren.
Ten slotte kan er gekozen worden voor een gepersonaliseerde aanhef, bijvoorbeeld “Beste [voornaam]” of een algemene aanhef, bijvoorbeeld “Geachte collega”.
6. De communicatie
Gedurende een verkiezing is het mogelijk om een aankondigings-e-mail, uitnodigings-e-mail, drie herinnerings-e-mails en een bekendmakings-e-mail te sturen.
Inkesta genereert standaard teksten voor de e-mails die u graag wilt verzenden. Het is uiteraard mogelijk om deze teksten volledig naar wens aan te passen.
De Verkiezingstool en e-mails zijn meertalig op te zetten. De beschikbare talen zijn:
- Nederlands
- Engels
- Duits
- Frans
- Pools
- Roemeens
- Fries
Staat de gewenste taal er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
7. De test
Nadat de verkiezing door u of door één van onze projectmanagers is opgezet, is er de mogelijkheid om de verkiezing te testen. De test bootst de echte verkiezing exact na en kan telkens weer opnieuw worden doorlopen.
Binnen de test kunt u controleren of de e-mails correct worden afgeleverd, of de inhoud van de e-mails naar wens is en of u op een makkelijke en veilige manier uw stem(men) kunt uitbrengen.
Nadat de test is afgerond, zal het systeem alle stemmen verwijderen, zodat er met een schone lei kan worden gestart.
8. Het dashboard
Voorafgaand en tijdens de verkiezing krijgt u toegang tot het Inkesta dashboard. In het dashboard kunt u alle actuele gegevens omtrent uw verkiezing terugvinden:
- De preview van het stembiljet en de kandidatenprofielen.
- De geplande e-mails die gedurende de verkiezing worden verzonden.
- Het opkomstpercentage dat ‘live’ tijdens de verkiezing is te volgen.
- De contactgegevens van uw projectmanager.
Gedurende de verkiezing is het niet mogelijk om tussenstanden op te vragen. Deze zijn pas na het sluiten van de verkiezing beschikbaar. De projectmanagers van Inkesta kunnen de tussenstanden dus ook niet volgen.
9. Het eindresultaat
Nadat de deadline voor het stemmen is verstreken, genereert het systeem automatisch alle uitgebrachte stemmen per kandidaat, het opkomstpercentage, aantal uitgebrachte stemmen per dag en eventueel het aantal uitgebrachte blanco stemmen.
Op basis van deze gegevens kunt u de uitslag van uw verkiezing bepalen of deze kan bij afname van het Waarborgpakket door één van onze projectmanagers worden bepaald en verwerkt in een proces-verbaal.
10. Onze aanvullende mogelijkheden
Op onze dienstenpagina staan alle door Inkesta aangeboden pakketten beschreven. Al deze pakketten zijn op de Verkiezingstool aan te sluiten. Dit maakt het mogelijk om het volledige verkiezingstraject op elkaar aan te laten sluiten. Neem gerust een kijkje op onze dienstenpagina of neem contact op met één van onze medewerkers.
Ontvang een vrijblijvende offerte
Wij helpen u graag bij het opzetten van uw verkiezingen. Wilt u meer over onze dienstverlening weten? Stel uw vraag aan ons via e-mail of telefoon. Wilt u meer weten over de kosten van onze dienstverlening? Vraag dan een vrijblijvende offerte bij ons aan.