Om te bepalen welk stelsel het best bij uw organisatie past, is het eerst handig om het verschil te kennen.

Integraal stelsel: Alle kandidaten staan op één stembiljet weergegeven. Als stemgerechtigde kun je op één of meerdere (afhankelijk van het reglement) kandidaten stemmen.

Kiesgroepen: De kandidaten worden onderverdeeld naar bijvoorbeeld de afdeling/departement/binnen- buitendienst/regio. Er zijn dus meerdere stembiljetten waarop gestemd kan worden. Als stemgerechtigde kun je alleen binnen jouw eigen groep stemmen.

Natuurlijk zijn er ook combinaties of uitzonderlijke situaties te bedenken die niet persé bij één van de twee bovenstaande opties horen. Binnen ons systeem zijn al deze situaties mogelijk.

Welk stelsel kies je?

Meestal is reglementair bepaald welk kiesstelsel u dient te hanteren. Vaak staat in artikel 2 wat de samenstelling van de OR dient te zijn. Mocht u nog geen reglement hebben, kunt u kijken naar de grootte van uw organisatie. Bij een kleine organisatie waarin iedereen elkaar kent, kan een integraal stelsel prima dienst doen. Bij een grote organisatie met bijvoorbeeld een duidelijke splitsing tussen een binnen- en een buitendienst kunnen 2 kiesgroepen handig zijn. Op deze manier zorg je ervoor dat zowel de binnen- als de buitendienst wordt gerepresenteerd binnen de OR.

De voor- en nadelen

Natuurlijk zitten er voor- en nadelen aan de 2 soorten stelsels. Bij een integraal stelsel loop je de kans dat er bijvoorbeeld veel kandidaten van dezelfde soort afdeling worden gekozen. Bij kiesgroepen loop je de kans te weinig kandidaten te hebben voor één of meerdere kiesgroepen. Deze zetels blijven dan vacant en dit is zonde. Om dit te voorkomen zou je in het reglement kunnen opnemen dat in het geval van te weinig kandidaten, deze plekken opgevuld kunnen worden door kandidaten vanuit andere kiesgroepen.


Nieuwsgierig geworden?

Wij leren u graag kennen!

Persoonlijk contact vinden wij fijn, bijvoorbeeld via een Teams afspraak. Op kantoor heten we u uiteraard ook van harte welkom! Stuur ons een e-mail, dan plannen we een afspraak in.