Het is weer zover, er moeten verkiezingen worden georganiseerd! Wanneer u de verkiezingen voor het eerst organiseert, zal er veel op u af komen. We hebben daarom een tijdsschema voor u opgesteld zodat u precies weet wat alle verschillende stappen binnen de verkiezingsperiode zijn.

 1. Pak het reglement erbij en pas deze zo nodig aan. Is er nog geen reglement beschikbaar? Wellicht helpt het voorbeeld reglement van de SER u verder. Deze is hier te vinden.
 2. Communiceer de verkiezingsdatum aan de organisatie. Afhankelijk van wat er in het reglement staat, dient dit 13 weken voorafgaand aan de verkiezingsdatum te gebeuren.
 3. Maak bekend welke medewerkers actief/passief kiesrecht hebben.
 4. Schrijf de vakbonden aan.
 5. Communiceer binnen de organisatie hoe men zich kandidaat kan stellen en probeer alle betrokkenen te enthousiasmeren.
 6. Stel de definitieve kandidatenlijst op en communiceer deze binnen de organisatie.

  Indien er een stemming nodig is, gaat u door met de volgende punten. Indien er geen stemming nodig is, kunt u direct naar nummer 10 doorgaan.

 7. Laat de kandidaten aan de slag gaan met een kandidatenprofiel en laat ze campagne voeren!
 8. Zorg voor een anoniem en veilig stemsysteem. Dit kan offline met een stembus of digitaal. Bij dat laatste kunnen wij u natuurlijk helpen.
 9. Enthousiasmeer de stemgerechtigden om te stemmen!
 10. Maak de uitslag bekend aan de kandidaten en informeer vervolgens de organisatie over de nieuwe samengestelde OR.


Nieuwsgierig geworden?

Wij leren u graag kennen!

Persoonlijk contact vinden wij fijn, bijvoorbeeld via een Teams afspraak. Op kantoor heten we u uiteraard ook van harte welkom! Stuur ons een e-mail, dan plannen we een afspraak in.