Verkiezingen zijn voor ons binnen Inkesta dagelijkse kost, maar voor het overgrote deel van Nederland geldt dit absoluut niet. De meeste mensen krijgen er misschien om de paar jaar mee te maken als er OR-verkiezingen plaatsvinden in het bedrijf, als er MR-verkiezingen op de (hoge) school plaatsvinden of als er gestemd kan worden voor een prijs van het jaar. Er zijn echter ook een paar momenten waarop het hele land te maken krijgt met verkiezingen, namelijk tijdens de landelijke Tweede Kamerverkiezing.

Aankomende 22 november vindt deze verkiezing weer plaats. Hét moment om weer met z’n allen naar de stembus te gaan. Maar met de keuze uit 26 partijen en 1.126 kandidaten kan het soms best moeilijk zijn om te bedenken op wie je jouw stem gaat uitbrengen. Gelukkig zijn er allerlei soorten manieren en kanalen die jou kunnen helpen bij het maken van de goede keuze. We noemen er hier een aantal:

1. Debatten

Het volgen van debatten geeft je niet alleen inzicht in de standpunten van een partij, maar het maakt de verkiezingen misschien ook wel wat menselijker. Je leert de mensen achter de partijen beter kennen en je krijgt vaak meer inzicht in de gedachte achter een bepaald standpunt. Daarnaast komen de contrasten of juist overeenkomsten tussen bepaalde partijen vaak wat beter naar voren. Verschillende omroepen organiseren en/of zenden verkiezingsdebatten uit, zoals bijvoorbeeld de NOS en RTL Verkiezingsdebatten.

2. Kieswijzers

Misschien wel de bekendste manier om er achter te komen welke partij het beste bij je past, is het invullen van een kieswijzer. Door het beantwoorden van verschillende stellingen of moties kun je er achter komen met welke partij je de meeste raakvlakken hebt. Vaak kun je ook nog aangeven welke thema’s belangrijk zijn voor jou, zodat het advies nog gerichter wordt. De verschillende kieswijzers zijn vaak iets anders van opzet, dus doe vooral meerdere testen. Zo kun je jezelf nog beter oriënteren. Veel gebruikte kieswijzers zijn de StemWijzer en de Motiechecker.

3. Samenvatting verkiezingsprogramma

Partijen schrijven in hun verkiezingsprogramma wat de stadpunten zijn en welke plannen zij voor de (nabije) toekomst hebben. Deze documenten zijn zeer informerend, maar kunnen erg lang zijn. Daarom hebben veel partijen ook samenvattingen geschreven van hun verkiezingsprogramma. Zo kun je wat sneller te weten komen waar de politieke partij voor staat en wat de belangrijkste punten uit het programma zijn.

4. Social media

Wil je de politiek op een makkelijke en toegankelijke manier integreren in je dagelijkse routine? Dan zou het volgen van bepaalde Instagram accounts bijvoorbeeld goed bij je kunnen passen. Het account @partijprogrammainposts post elke dag een quote uit het partijprogramma van alle partijen die meedoen aan de landelijke verkiezingen. Zo hoef je geen hele lappen tekst te lezen, maar kun je makkelijk en snel op de hoogte blijven van de standpunten en plannen van de partijen.

5. Podcasts

Mocht je geen tijd of zin hebben om te lezen over politieke standpunten, dan kun je uiteraard ook op de hoogte blijven door er naar te luisteren. Podcasts zijn ongekend populair en over elk onderwerp worden podcasts gemaakt, zo ook over de aanstaande verkiezingen. De podcasts De Grote Verkiezingsshow en De Stemming van Vullings en Van der Wulp staan erg hoog op dit moment in de Spotify hitlijst, wat er op duidt dat veel mensen deze shows gebruiken om op de hoogte te blijven.

Al deze bronnen kunnen je helpen bij het maken van een goede keuze, maar het belangrijkst is, zoals bij alle verkiezingen, dat het een weloverwogen keuze is die past bij jou. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar met verkiezingen komt de medezeggenschap in ieder geval weer eens ter sprake in de hele organisatie. Wij horen bijvoorbeeld van veel bedrijven en hoge scholen waar wij verkiezingen voor organiseren dat door de verkiezingen de medezeggenschap weer goed zichtbaar wordt en dat dit verbindend werkt. Het algemene belang van verkiezingen is dus belangrijker dan de individuele verschillen. Ons advies is dan ook ga in gesprek met je omgeving, sta open voor de standpunten van een ander, maar bepaal uiteindelijk zelf welke partij en welke kandidaat op dit moment het beste bij jou past.

Note: Bovenstaande voorbeelden zijn onze persoonlijke voorbeelden, maar er zijn vast nog (veel) andere goede opties!


Nieuwsgierig geworden?

Wij leren u graag kennen!

Persoonlijk contact vinden wij fijn, bijvoorbeeld via een Teams afspraak. Op kantoor heten we u uiteraard ook van harte welkom! Stuur ons een e-mail, dan plannen we een afspraak in.